Hvordan vælger man den bedste madras? Der er mange faktorer, som skal overvejes. Det er nemlig ikke tilfældigt, hvad for en madras du vælger til din seng. Det kommer an på din kropstype, soveposition og meget andet. 

Disse ting skal du overveje

Madrassen skal passe til din seng i størrelsen på din seng. Den skal mindst være 90 cm bred og 20 cm længere end din egen højde, så du har rigeligt med plads. Størrelsen på din seng afhænger også af, hvordan du sover om natten. Ligger du forholdsvis stille eller sover du uroligt og bevæger dig meget rundt? I så fald har du brug for mere plads. 

Du skal også overveje hårdheden af din madras. Jo mere du vejer, jo hårdere skal din madras være. Hvis du har meget brede hofter og/eller skuldre, så skal du derimod gå efter en blødere madras. 

Sådan vælger du den rette hårdhed

Før i tiden mente man, at desto hårdere madrassen var, desto bedre lå man. Men det er ikke gældende for alle mennesker. Det bedste du kan gøre er, at teste madrassens hårdhed nede i butikken. Læg dig på ryggen og se om du kan presse en hånd ind under din lænd og føle et tryk på bagsiden af kroppen. Dette indikerer, at madrassen har en tilpas hårdhed for din krop. 

Hvis dine hæle eller hofter synker ned i madrassen, så er den for blød til dig. 

Hvis du har fået fat på en for hård madras, så kan du lægge en tyndere rullemadras over den. Det anbefales, at du altid bruger topmadras, når du sover i en dobbeltseng. 

Typer af madrasser

Der findes mange forskellige madrasser på markedet som for eksempel: 

  • Springmadrasser
  • Boxmadrasser
  • Skummadrasser

Springmadrasser har længe været den mest populære form for madras. Nogle af de nyere modeller fås med forskellige komfortzoner, som er blødere omkring hofter og skuldre. Springmadrasser kan tages af og vendes på begge led, så de holder længere. Hvis du har en dobbeltseng kan du med fordel købe 180×200 springmadrasser med strategisk placerede komfortzoner.

Boxmadrasser kan ikke vendes på samme måde som springmadrasser. De holder heller ikke i lige så lang tid, fordi fjedrene hurtigere bliver slappe i de områder, hvor der er mest tryk på madrassen. 

Skummadrasser er til dig, som leder efter en billig løsning. Dog går lidt af kvaliteten også af, når du køber en madras på budget.